Orosi Tünde – Lélekfa

Kineziológia

Először általánosságban szeretnék nektek a kineziológiáról írni, alapfogalmakról és kialakulásáról.

A Természetgyógyászati törvény szerinti meghatározás:

“A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek, speciális anamnézis felvétele, valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, egészségmegőrzéssel foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer.”

A kineziológia olyan rendszer specifikus szakterület, amely sajátos fogalom, eljárás és szabályozási rendszerrel működik, speciális módszereket alkalmaz.

A kineziológia kifejezés a görög kinesis (mozgás) szóból ered. Orvosi értelemben az izmok és a testmozgás tudományát jelenti. Alternatív személyiség-, képesség-, és készségfejlesztő módszer pedagógiai és pszichológiai elemekkel kiegészítve, egyes rendszere természetgyógyászati elemeket is tartalmaz.

Az izomtesztelés – mint manuális biofeedback – minden kineziológiai szakterület alapja. A kineziológiai kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével.

Az izomtesztelés módja: A kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a páciens karjára/lábára (tesztelt izomtól függően), ami elgyengül vagy erősen tart.

Alapja az agy és a test közötti kölcsönhatás, kapcsolat. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható információt ad a tesztelő kérdéseire.”

A testünk mindenre emlékszik, ami történt velünk életünk során. Az izomteszt segítségével fel tudjuk idézni az élet minden pillanatát. Meg tudjuk keresni, hogy egy adott, jelenkori problémánknak, hol van a gyökere, hol és milyen blokk alakult ki a testünkben. Életünk melyik eseménye az amelyik hatással van ránk. Mi az, ami miatt megrekedtünk az életünkben. Ha ezek a negatív élmények elfojtva maradnak, akkor a jelenben, csak futjuk a felesleges, olykor mókuskeréknek tűnő, köröket, és nem tudunk tovább lépni egy problémánkból.

Kialakulása

Brain Gym®

A mozgás a tanulás kapuja!”

Ez Dr Paul Dennison mottója, aki megalkotta a kineziológia Brain Gym® ágát az EDU kineziológiát az oktatás, a fiziológia, az agyműködés és az alkalmazott kineziológia területén elvégzett széleskörű kutatások eredményeinek felhasználásával. Úgy is hallhatsz róla, mint pedagógiai kineziológia. Ez az ág kifejezetten a tanulási képességek fejlesztésével, illetve a tanulási folyamaton lévő blokkok feltárásával és oldásával foglakozik.

A Brain Gym®️ célja a teljes aggyal való tanulás, melyet a mozgáson keresztül ér el.

26 mozgásos gyakorlat segítségével sajátíthatjuk el azokat a fizikai készségeket, melyek az elméleti tanulmányokhoz szükségesek. A mozgás alapú tanulás hatékonysága tudományosan bizonyított. Ennek a 26 gyakorlatnak a segítségével sikerül az összes agyterületet a testi mozdulatokkal való kapcsolatuk által újból működésbe hozni. Az agyban új idegpályák alakulnak ki, de csak abban az esetben, ha a mozgás szándékos.

Az alapgyakorlatok mozdulatait a gyerekek már első éveikben alkalmazzák, amikor megtanulják koordinálni a szemük, a kezük és az egész testük koordinálását, mivel a mozgás általi tanulás folyamata már itt elkezdődik. A módszer nagy hangsúlyt fektet az agy és a test többi része közötti hatékony kommunikációra.

A Brain Gym®️ eredetileg kicsi gyermekekre lett kifejlesztve, de az évek során egyre több területen bizonyította hatékonyságát.

Életünk azon területein tudunk dolgozni, amik elengedhetetlenek az életben maradásunkhoz. Képességeket fejleszt, tanulási képességeket és azokat a képességeket, amik ebben a modern, rohanó, folyamatosan és nagyon gyorsan változó világban segít nekünk alkalmazkodni és lépést tartania fejlődéssel.

Alkalmazási területek a teljesség igénye nélkül:

            Tanulási fizikai képességeinek fejlesztése

            Középiskolai és felsőoktatásban végzett tanulmányok során,

            Sportban,

            Idős korban,

            Kommunikációs problémák esetén,

            Viselkedési problémák esetén.

One Brain - 3in1 concepts

Az Egységes Agy (Three In One Concepts/Három az egyben) rendszerét Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway alkotta meg. Sajnos már mindannyian távoztak az élők sorából, Nagy űrt hagyva maguk után. Jelenleg Anastazya Tomako Wada a módszer tulajdonosa.

A One Brain módszer a stressz kezelésének, a lelki – ezáltal testi – egészség fenntartásának egyedülálló módja, egyszerre használja a tudatos, tudatalatti, és a testi szintet a probléma feltárására.

A koncepció azon alapul, hogy a bal és a jobb agyfélteke életünk különböző területeit irányítja. Amikor érzelmi stressz hatása alatt vagyunk, nem tudjuk az agy teljes kapacitását kihasználni, a bal agyfélteke pánik üzemmódba kapcsol. Ha benne ragadunk ebben az állapotban előfordul, hogy bizonyos esetekben ugyanúgy viselkedünk, és ugyanúgy döntünk. Ha pánikba esünk, csak egy korábbi hasonló szituációkhoz tudunk visszanyúlni. Ha levesszük a negatív érzéseket az okozó stresszhelyzetről, akkor már csak az esemény puszta ténye marad meg. Ezáltal visszakapjuk a lehetőséget a szabad tudatos választásra és a jelenlegi stresszhelyzetben – ami nagyon emlékeztet egy korábbira – másképp dönthetünk. Amennyiben sikerül ebből az állapotból kikerülnünk, képesek leszünk a bal agyfélteke logikáját és a jobb agyfélteke kreativitását egyszerre használni. Tehát: mindig van választásunk. Ennél a módszernél is izomteszteléssel keressük meg a problémát okozó stressz gyökeret. Ez azon alapszik, hogy az izomzat normál működés esetén tart, míg stressz hatására elgyengül. Így az izmokat, mint jelzőrendszert használva térképezzük fel a problémákat. Általában az elülső deltaizmot használjuk erre a célra. Finom nyomást gyakorlunk az alkar, csukló feletti részére, miközben feltesszük a testnek kérdéseinket. Nagyon hatékony és biztos módja ez a problémák felderítésének.

A test soha nem hazudik, ha a megfelelő kérdést tesszük fel a megfelelő módon.
(Dr. George Goodheart

Miután megtaláltuk az okot, a szükséges korrekciót az oldási technikák széles skálájából teszteléssel keressük meg. Mindig azt a választ kapjuk, amelyikkel a lehető leggyengédebb módon tudjuk eltávolítani a negatív érzéseket a testből és az elméből. Ezután, ha szükséges, további nagyon könnyen elvégezhető otthoni gyakorlatokat választunk, melyek oldják a stresszt és elmélyítik a célt. Így tudjuk erősíteni a kezelés eredményességét.

Stress realese

Feltöltés alatt…

Touch for health

Feltöltés alatt…