Kineziológia

Először általánosságban szeretnék nektek a kineziológiáról írni, alapfogalmakról és kialakulásáról.

A Természetgyógyászati törvény szerinti meghatározás:

“A kineziológia a hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek, speciális anamnézis felvétele, valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, egészségmegőrzéssel foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer.”

A kineziológia olyan rendszer specifikus szakterület, amely sajátos fogalom, eljárás és szabályozási rendszerrel működik, speciális módszereket alkalmaz.

A kineziológia kifejezés a görög kinesis (mozgás) szóból ered. Orvosi értelemben az izmok és a testmozgás tudományát jelenti. Alternatív személyiség-, képesség-, és készségfejlesztő módszer pedagógiai és pszichológiai elemekkel kiegészítve, egyes rendszere természetgyógyászati elemeket is tartalmaz.

Az izomtesztelés – mint manuális biofeedback – minden kineziológiai szakterület alapja. A kineziológiai kezelés célja a jelenbeli és múltbéli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével.

Az izomtesztelés módja: A kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a páciens karjára/lábára (tesztelt izomtól függően), ami elgyengül vagy erősen tart.

Alapja az agy és a test közötti kölcsönhatás, kapcsolat. Az izomtesztelés során tapasztalt izomerő változás megbízható információt ad a tesztelő kérdéseire.”

A testünk mindenre emlékszik, ami történt velünk életünk során. Az izomteszt segítségével fel tudjuk idézni az élet minden pillanatát. Meg tudjuk keresni, hogy egy adott, jelenkori problémánknak, hol van a gyökere, hol és milyen blokk alakult ki a testünkben. Életünk melyik eseménye az amelyik hatással van ránk. Mi az, ami miatt megrekedtünk az életünkben. Ha ezek a negatív élmények elfojtva maradnak, akkor a jelenben, csak futjuk a felesleges, olykor mókuskeréknek tűnő, köröket, és nem tudunk tovább lépni egy problémánkból.

Kialakulása

Bővebben

One Brain

One Brain – 3 in 1 Concepts

Az Egységes Agy (Three In One Concepts/Három az egyben) rendszerét Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway alkotta meg. Sajnos már mindannyian távoztak az élők sorából, Nagy űrt hagyva maguk után. Jelenleg Anastazya Tomako Wada a módszer tulajdonosa.

A One Brain módszer a stressz kezelésének, a lelki – ezáltal testi – egészség fenntartásának egyedülálló módja, egyszerre használja a tudatos, tudatalatti, és a testi szintet a probléma feltárására.

A koncepció azon alapul, hogy a bal és a jobb agyfélteke életünk különböző területeit irányítja. Amikor érzelmi stressz hatása alatt vagyunk, nem tudjuk az agy teljes kapacitását kihasználni, a bal agyfélteke pánik üzemmódba kapcsol. Ha benne ragadunk ebben az állapotban előfordul, hogy bizonyos esetekben ugyanúgy viselkedünk, és ugyanúgy döntünk. Ha pánikba esünk, csak egy korábbi hasonló szituációkhoz tudunk visszanyúlni. Ha levesszük a negatív érzéseket az okozó stresszhelyzetről, akkor már csak az esemény puszta ténye marad meg. Ezáltal visszakapjuk a lehetőséget a szabad tudatos választásra és a jelenlegi stresszhelyzetben – ami nagyon emlékeztet egy korábbira – másképp dönthetünk. Amennyiben sikerül ebből az állapotból kikerülnünk, képesek leszünk a bal agyfélteke logikáját és a jobb agyfélteke kreativitását egyszerre használni. Tehát: mindig van választásunk. Ennél a módszernél is izomteszteléssel keressük meg a problémát okozó stressz gyökeret. Ez azon alapszik, hogy az izomzat normál működés esetén tart, míg stressz hatására elgyengül. Így az izmokat, mint jelzőrendszert használva térképezzük fel a problémákat. Általában az elülső deltaizmot használjuk erre a célra. Finom nyomást gyakorlunk az alkar, csukló feletti részére, miközben feltesszük a testnek kérdéseinket. Nagyon hatékony és biztos módja ez a problémák felderítésének.

A test soha nem hazudik, ha a megfelelő kérdést tesszük fel a megfelelő módon.
(Dr. George Goodheart

Miután megtaláltuk az okot, a szükséges korrekciót az oldási technikák széles skálájából teszteléssel keressük meg. Mindig azt a választ kapjuk, amelyikkel a lehető leggyengédebb módon tudjuk eltávolítani a negatív érzéseket a testből és az elméből. Ezután, ha szükséges, további nagyon könnyen elvégezhető otthoni gyakorlatokat választunk, melyek oldják a stresszt és elmélyítik a célt. Így tudjuk erősíteni a kezelés eredményességét.

Bővebben

Brain Gym

Brain Gym ®

Más néven EDU-Kineziológia vagy Agytorna

A történetet kezdhetném úgy is, mint egy mesét.

Hol volt hol nem volt, élt egyszer egy fiú, aki csak négyévesen mondott ki néhány szót, akinek problémái voltak az írással, az olvasással és ezáltal a tanulással. Minél görcsösebben igyekezett megfelelni az elvárásoknak annál több kudarc, kritika, bántás és kiközösítés érte. Óriási hátrányban volt a társaihoz képes és nem volt önbizalma. Volt egy pont, amikor úgy tűnt, hogy a veleszületett géniusz örökre eltűnik. Szerencséjére, amikor osztályt kellet ismételnie a szülei átvitték egy másik iskolába, ahol ez a kisfiú kivirágzott és története úgy folytatódott, mint egy tündérmese. Egy olyan tanárnő szárnyai alá került, aki a türelmével, kedvességével elérte azt, hogy közepes tanuló lett belőle, aki simán elvégezte a középiskolát és doktori címmel végzett az University of Southern California-n. Ez a fiatalember Paul E Dennison volt a Brain Gym® megalkotója. Feleségével Gail-lel a mai napig kutatnak és dolgoznak a módszeren.

Paul Dennison alapított egy olvasásklinikát, ahol nagyon sok gyereknek és felnőttnek is segített a tanulási problémáikban. Megismerkedett Gail-lel, aki egy táncművész volt és együtt, kettőjük tapasztalatát felhasználva dolgozták ki a módszert. Paul az olvasásklinikán összegyűjtött tapasztalatait, Gail pedig a mozgást adta a közös munkához.

Bővebben

Stressz release

Feltöltés alatt…..

Bővebben

Touch for health

Feltöltés alatt…..

Bővebben