Orosi Tünde – Lélekfa

Van egy most 8. osztályos csoportom, akikkel 5. éve dolgozom együtt. A legutóbbi karantén alatt csak online tudtunk találkozni, így másképp tartottam a foglalkozást. Minden reggel nyolckor indítottam egy csoportos hívást és megcsináltuk a behangoló gyakorlatsort, ami abban segít, hogy a testünk és az agyunk nagyobb összhangban tudjon együttműködni. Vagyis megcsináltam azokkal, akik odaértek, nem mindenkinek sikerült na. 😂 Nehéz ez a kamaszkor! Nekik is és nekünk szülőknek is. Ezért a kamaszkor nehézségeiről beszélgettem velük Dixit kártyák segítségével. Azt ugye tudjuk, hogy mi felnőttek hogyan éljük meg ezt az időszakot, de vajon emlékszünk-e arra, hogy mi miket műveltünk anno és milyen viharok dúltak bennünk. Mióta mi kamaszok voltunk nagyon sok idő eltelt és minden változott. Épp ezért voltam kíváncsi arra, hogy mi zajlik bennük. Zseniális dolgokat mondtak az érzéseikről és ezeket szeretném megosztani veletek. Dr. Vekerdy Tamás szerint a kamaszokra ki kellene tenni egy táblát, „Átalakítás miatt Zárva”. Most egy picit megemelem ezt a „Zárva” táblát és lehetőségetek lesz belesni, hogy mi is történik odabent. A szülőkkel való kapcsolatukról kérdeztem Őket, és a következő válaszokat kaptam:
  • Sok a vita, hangulat ingadozásaim vannak.
  • Agresszívabb vagyok.
  • Robbanékonyabb vagyok, és nem szeretem a testi közelséget, nem szeretem, ha ölelgetnek.
  • Anya nagyon jól kezeli a dolgokat.
  • Mindenen összeveszünk.
  • Nem olyan vészes 1 nap után kibékülünk.
A Dixit Kalandok kiegészítőt használtuk, és kértem, hogy válasszanak egy-egy kártyát, ami ezt időszakot szimbolizálja nekik. Az „Késes” kép lett az első és mindenkinek volt gondolata róla.
  • Fut a kések elől, vagyis fut a problémák és a feladatok elől. Szeretne gyerek maradni mert egyre több a feladat és a felelősség és ezzel együtt nőnek a problémák is.
  • Megy tovább a jó érzések felé, ezt a furulya szimbolizálja, de a rossz követi. A kések a múlt, ami visszavisz a múltba.
  • Üldözik az elvárások és a felnőttek, te pedig fütyülsz az egészre. Ha utolérnek a szülők, akkor összeveszünk.
Nagyon jó volt hallani, hogy hogyan látják magukat. Érzik és tudják, hogy ez az időszak nem könnyű, de azzal is tisztában vannak, hogy ezen keresztül kell menni. Egy 15 éves kliensem mondta a kamaszkoráról a következőt, ami nagyon jól leírja azt a változást, ami bennük végbemegy. „Sokáig azt hittem, hogy skizofrén vagyok, pedig csak a gyermeki és a felnőtt énem között nem tudtam választani.” 4 kártyát választottunk ezen a foglakozáson. Mind a négyet megmutatom nektek. Folyt. köv…..suvencomeilleur coque telephonemore
Kategóriák: Aktuális